Faktura och kortbetalning är de två vanligaste betalsätten som svenskarna föredrar. I Senaste E-barometern Årsrapport 2021 angav 31 procent att de föredrar fakturabetalning, 28 procent föredrar kortbetalning och 10 procent angav att de föredrar mobilapp såsom t.ex. Swish.
I Riksbankens enkätundersökning om svenska folkets betalningsvanor 2020 uppger 66 procent att de handlat varor och tjänster på internet de senaste 30 dagarna. Betalsätt som svenska folket då använt är kort 61 procent, faktura 54 procent, direktbetalning 26 procent, Swish 25 procent, andra betalappar som t.ex Apple Pay och Samsung Pay 3 procent samt annat betalningssätt 3 procent.
Svenskar gillar faktura
Fakturabetalning är populärt i Sverige och föredras av 31 procent av e-handelskonsumenterna. Sannolikt föredras fakturabetalning eftersom det kan upplevas som en trygghet att få hem varan innan den betalas. Därtill har Klarnas fakturalösningar fakturalösningar med stor sannolikhet bidragit till ökat intresse för fakturabetalningar. Svenskarnas betalsätt skiljer sig därmed från invånare i många andra europeiska länder. I Danmark är t.ex. endast 5 procent benägna att välja fakturabetalning.
Kortbetalning populärast i de flesta länder
Kortbetalning har i övrigt en stark ställning i de flesta länder. I Storbritannien, Frankrike, Belgien, Danmark och Spanien vill majoriteten helst betala med kort. Även i Sverige är betalningssättet populärt, men dominerar inte på samma sätt som i utlandet.
Swish ökar
I Norden har det på senare tid blivit alltmer populärt att betala sina varor via mobilapplikationer – Swish i Sverige. I utlandet finns liknande lösningar i form av exempelvis Mobilepay (Danmark, Finland etc.) och Vipps (Norge). Vid sidan av de nordiska länderna är detta också mycket stort i Nederländerna, primärt via tjänsten Ideal.
Justering av kreditlagen 1 juli 2020
Den 1 juli 2020 gjordes en justering i kreditlagen som syftade till att göra det mindre attraktivt att handla på kredit. Justeringen innebär att om andra betalningsalternativ än kredit är möjliga vid e-handel måste de visas före kreditalternativet. Swish uppger att antalet handlare som anslutit sig till Swish har ökat sedan beslutet om att justera kreditlagen blev officiellt.
Checkout eller traditionellt betalsätt i butikens ordinarie kassa?
Idag är det många betaltjänsteleverantörer som erbjuder checkoutlösningar. Dvs en checkout där du får hela kassaflödet i en iframe-baserad kassa som då ersätter en traditionell ordinarie kassa. I checkouten identifierar sig kunden med mail och postnummer och väljer därefter hur de vill betala. Antingen med faktura, direktbetalning eller delbetalning. Allt sköts alltså utanför den traditionella kassan. OBS! En viktig detalj att notera är att en del betaltjänsteleverantörer med checkoutlösning sparar inte uppgifter om kunder där köp av någon anledning nekats. Det går alltså då inte att följa upp dessa kunder i efterhand. Tillvägagångssätt för hantering av kunduppgifter varierar för de olika betaltjänstleverantörerna.
Med ett traditionellt betalsätt i butikens ordinarie kassa visas däremot betalsätt i butikens ordinarie kassa. Där du väljer vilket betalsätt du vill erbjuda dina kunder. Du väljer mellan betalkort, faktura, delbetalning, swish, direktbetalning, mm. I anslutning till val av betalsättet i kassan visas oftast en liten widget där kunden informeras närmare om det betalsätt som väljs.
Komplettera med egen faktura
Betaltjänstleverantör kan kombineras med så kallad egen faktura. Lämpligtvis tillämpas den egna fakturan på befintliga betrodda kunder eller på kunder som man gör en kreditupplysning på och då förslagsvis i realtid mot extern kreditupplysning eller eget register. Alternativet med egen faktura kombineras enklast och bäst med traditionellt betalsätt i butikens ordinarie kassa.
Komplettera med offertförfrågan
Ett ytterligare alternativ kan vara att erbjuda tjänsten offertförfrågan för produkter lagda i varukorgen. Denna tjänst är lämplig för produkter med längre leveranstid, stora volymer eller längre transportsträckor. Tjänsten innebär manuell hantering och kreditbedömning och därefter återkoppling till kund med belopp för betalning enligt aktuella alternativ.
Betaltjänstleverantör
En betaltjänstleverantör (Payment Service Provider, PSP), även känt som betalväxel, är företag som förmedlar betaltjänster. Betaltjänstleverantören är uppkopplad till flera betalningsförmedlare (banker, inlösare och kortföretag). Betaltjänstleverantören ger sedan e-handlare åtkomst till dessa genom ett enda gräsnsnitt och med ett enda avtal. Detta gör det smidigt för e-handelsföretaget att på ett enkelt komma åt de betalningsförmedlare och betalsätt som är nödvändiga för att ta betalt av kunderna. När en betalning sker med hjälp av en betaltjänstleverantör lagras konsumentens kortnummer i krypterad form tills betalningen är helt slutförd.
Leverantörer av betaltjänster:
Här är exempel på företag som förmedlar betaltjänster och de som markerats med stjärna erbjuder checkoutlösning. Adyen*, Afterpay, Avarda*, Bambora, Billmate*, Collector Bank*, Dintero*, Ecster*, Klarna*, Nets*, PayPal, Payson*, Qliro*, Resurs Bank*, Stripe, Svea*, Swedbank Pay*, Swish och Trustly, Walley*.