E-handelsåret 2021 blev ännu ett speciellt år. Coronapandemin fortsatte att påverka Sverige och världen, även om samhället började öppna upp. År 2021 ökade e-handel med 20 procent till 146 miljarder kronor jämfört med 122 miljarder kronor föregående år 2020. Dagligvaruhandeln ökade mest med hela 35 procent.
Den totala e-handelsandelen uppgick till cirka 16 procent för år 2021. Detta framgår av E-barometern Årsrapport 2021 som ges ut av Postnord i samarbete med Digital Handel och HUI Research.
Coronapandemin bidragande faktor
Den fortsatt starka ökningen är imponerande med tanke på den historiskt kraftiga ökningen år 2020 med 40 procent jämfört med föregående år 2019. Coronapandemin och restriktionerna är en stark bidragande faktor till den fortsatt starka digitala evolutionen. Nu kan förhoppningsvis samhället fortsätta att öppna upp och vi kan gå in det nya normala.
Dagligvaror ökade mest
Dagligvaruhandeln ökade mest under år 2021 med en omsättningökning på hela 35 procent jämfört med föregående år 2020. Därefter kom Möbler & heminredning med en ökning på 27 procent, hemelektronik 23 procent, Apotek 19 procent, Sport & Fritid 19 procent, Barnartiklar & leksaker 18 procent, Kläder & skor 17 procent, Bygghandel 15 procent och Böcker & Media 6 procent.
Begagnathandeln ökar också
Begagnathandeln på nätet ökar också och har blivit lite av en folkrörelse med Tradera, Facebook och Blocket som de populäraste handelsplatserna. Samtidig ökar ett fenomen med ett växande antal mikroföretag inom konst, hantverk och design där enskilda artister bedriver försäljning i mikroskala via handelsplatser som Etsy eller direkt via sociala kanaler. Varje enskild aktör är mycket liten men tillsammans utgör de ett växande fenomen.
Hemsidan och nyhetsbrev viktigast
I E-barometerns undersökning uppger e-handlarna alltjämt att den egna hemsidan är den viktigaste marknadsföringskanalen och att på andra plats kommer näthandelsaktörernas nyhetsbrev. Dessa kanaler illustrerar ytterligare ett par viktiga faktorer i sammanhanget: nämligen
kontroll och pris. Priserna för digital reklam har höjts på många håll de senaste åren, vilket ökar värdet av att ha en egen kommunikation med kunderna. I de egna kanalerna bestämmer också e-handelsaktörerna själva över innehållet och de kan enkelt styra exakt hur produkterna
marknadsförs och i vilket sammanhang de figurerar.
Förflyttning till digital marknadsföring
För e-handlare har en successiv förflyttning skett från traditionella marknadsföringskanaler såsom TV och tidningar till digital marknadsföring. Fördelarna med digital marknadsföring är att den är mätbar, kan tydligt riktas till olika segment och är relativt enkel att utvärdera. På så sätt har marknadsföringslandskapet förändrats till att allt fler börjar använda sociala medier och sökmotorer den nya tidens reklampelare.
Svenskar gillar fakturabetalning
Svenskarna skiljer sig från många andra europeiska länder avseende vilka betalningssätt som föredras. Fakturabetalning kommer på första plats i Sverige och föredras av hela 31 procent av e-handelskonsumenterna. Andelen kan exempelvis jämföras med grannlandet Danmark, där motsvarande siffra är endast 5 procent. Sannolikt föredras fakturabetalning eftersom det upplevs som en trygghet att få hem varan innan den betalas. Det är sannolikt även så att Klarna har bidragit med smidiga lösningar på området. Efter fakturabetalning föredrar 28 procent av svenskarna kortbetalning och 10 procent föredrar Swish, Mobilepay, Vipps, etc.
Paketboxar ger mervärde
Under 2021 försköts konsumenternas önskemål och hemleveranser och paketboxar blev alltmer efterfrågade som leveransalternativ. Valfriheten med paketboxar har ökat valmöjligheterna och flexibiliteten med fler leveransalternativ i checkouten för konsumenter. Detta har skapat stort värde för konsumenter som gärna har velat undvika att trängas i butiker eller på utlämningsställen.
Q-commerce = snabba leveranser
Ett annat intressant fenomen som har fått genombrott under det gångna året är den så kallad Q-commerce eller ultrasnabba leveranser inom livsmedel. Företagen som erbjuder dessa tjänster levererar mat och andra vardagsartiklar på cirka 30 minuter vilket ökar konsumenternas förväntningar på snabbhet.
Obalans i leveranskedjor
Trots motgångar i form av obalans i leveranskedjor från utlandet och brist på varor och komponenter har många e-handelsbolag presterat bra.

E-handeln har fortsatt växa starkt under 2021. Bildkälla: E-barometern Årsrapport 2021